Organisaties zoals de Poezencentrale kunnen enkel blijven draaien dankzij onze vrijwilligers, zowel de vaste als de occasionele helpers, zij leveren allemaal waardevol werk waardoor we weer vele katjes kunnen redden. Hieronder even een woordje uitleg over wat voor taken je als vrijwilliger zoal kan uitvoeren.

 

Opvanggezin

Als opvanggezin vang je tijdelijk zwerfkatjes in huis op zodat ze in huiselijke sfeer op krachten mogen komen. Sommige katjes komen ziek binnen of zijn nog schuw, dus ze hebben soms veel aandacht en zorg nodig. Er wordt met elk opvanggezin besproken wat ze aankunnen en voor welk soort katje ze genoeg tijd kunnen maken. Meer informatie vind je hierover in de rubriek "Opvanggezinnen gezocht".

Opvanggezinbegeleider

De opvanggezinbegeleiders helpen de opvanggezinnen met alle problemen en vragen die zij kunnen hebben. Zij zorgen ook voor de bevoorrading van de opvanggezinnen en staan de stand-by’s en gsm-drager bij met advies wanneer nodig.

GSM-drager

De gsm-drager staat in voor alle oproepen die binnenkomen. Zij moet vervolgens uitzoeken wat er moet gebeuren en wie hiervoor ingeschakeld moet worden.

Het kan gaan over meldingen voor noodgevallen (gevonden nestjes, gewonde katjes) waarvoor je moet uitrukken of een stand-by die dichter in de buurt van de oproep zit moet uitsturen. Het kan gaan over adoptieaanvragen waarbij je de aanvrager moet gaan screenen (beantwoorden zij wel aan onze criteria? Begrijpen zij onze doelstellingen?) en hen gaan voorstellen aan de opvanggezinnen met voor hen geschikte katjes. Het kan ook gaan over vragen m.b.t. de organisatie of het verstrekken van advies, maar je hoeft zelf niet altijd meteen een antwoord te kunnen geven. Het is vaak een kwestie van weten aan wie je de vraag moet doorgeven.

Stand-by in het veld

De stand-by in het veld gaat bij een noodoproep ter plaatse om de situatie te beoordelen en vervolgens ter plaatse het nodige te doen, het nestje bij een opvanggezin onder te brengen of naar de dierenarts te brengen. De stand-by werkt nauw samen met de gsm-drager en gastgezinbegeleiders, dus je staat er zeker nooit alleen voor.

Medewerker promoteam

Het promoteam zorgt ervoor dat we de nodige centjes bijeen krijgen om alle katjes te helpen. Er worden heel het jaar door events georganiseerd en daar komt heel wat bij kijken. Wat voor events?
* wafelverkoop, soms deur-aan-deur en soms op een standje
* spaghettidag
* BBQ
* Hondenwandeling
* ontbijt ter gelegenheid van Pasen of moederdag
* Steppegrasfestijn
* standje met drankjes en hapjes op de kerstmarkt

Je kan zelf aangeven wat je daar precies in wil doen. Helpen met de voorbereidingen (mee zoeken naar goede prijzen en sponsors, tafeldecoratiestukjes maken, posters maken of gaan ophangen enz) of op de dag zelf (standje bemannen, deur-aan-deur wafels verkopen, een handje komen toesteken bij de kookploeg, afwasteam, tafelbediening of poetsploeg.
Er worden regelmatig vergaderingen georganiseerd dus je kan altijd een keertje komen meeluisteren en kijken of je je daar ergens in kan vinden.

Uiteraard zijn we ook altijd blij met spontaan georganiseerde inzamelacties voor de katjes dus hier alweer: alle hulp wordt erg gewaardeerd!

Magazijnhulp

2 a 3 x per maand krijgen we van dierenspeciaalzaak Zooplus alle spullen die ze niet meer kunnen verkopen en dat omvat alles wat ze daar verkopen (van katteneten tot aquariums en kippenhokken). De levering varieert van 12 tot 42 paletten en aangezien de inhoud heel gevarieerd is, moeten deze allemaal gesorteerd worden op diersoort en specificatie en nagekeken worden op mankementen en volledigheid.

Alles wat we zelf niet gebruiken wordt aangeboden aan andere asielen en dierenwelzijnsorganisaties en elke levering moet in principe binnen 2 weken verwerkt zijn en de deur uit kunnen.

Het werk dat gedaan moet worden vergt wel enige fysieke inspanning (zakken voer van 2 tot 10 kg afladen, inscannen en in boxen sorteren) maar het kan op eigen tempo gebeuren. Het kan ook afgewisseld worden met andere taken, zoals krabpalen, knaagdierkooien enz nakijken of ze volledig zijn dus het is zeker geen eentonig werk.
Er is altijd een verantwoordelijke aanwezig en de mogelijkheid bestaat ook om de mensen op te halen thuis of van een treinstation of bushalte, indien dit niet te ver uit de buurt is.

Adverteerders

Onder deze categorie valt eigenlijk iedereen die onze posters wil ophangen of flyers wil verdelen, opvanggezinnen en vrijwilligers kunnen aantrekken en donaties kunnen krijgen, sponsors willen aanspreken/aanschrijven, of ons bekend willen maken via social networks.

Ook voor het Zwerfkattenproject hebben we een constant tekort aan vrijwilligers!

Zwerfkatvrijwilligers

De vanger krijgt een adres van mensen die een oproep voor hulp gedaan hebben. Zij gaan dan ter plaatse kijken wat de situatie juist is en overleggen dan met ons hoe we het gaan aanpakken. 
Wij voorzien een of meerdere vangkooien die je ter plaatse opstelt. Wanneer een katje in de vangkooi gelopen is breng je haar naar de dierenarts en na behandeling breng je ze weer terug naar de oorspronkelijke locatie.
Niet alle katjes laten zich even vlot vangen, dus het is zeker wel een werkje waar je geduld en tijd voor moet hebben. Je wordt hierbij steeds geruggesteunt door ons team van ervaren vrijwilligers.
Je moet zelf wel een auto en gsm hebben. Wegens gebrek aan budget kunnen we hier ook geen vergoedingen voor bieden. Je geeft zelf aan hoeveel tijd je eraan kan besteden en als het maar voor beperkte tijd is, zijn we toch ook heel blij met de extra helpende handen!

facebook

logo-zooplus

Jouw advertentie hier?

Ga naar boven