Wie zijn we?

tijgertje-in-bosDe Poezencentrale is een regionaal initiatief opgestart door de vrijwilligers die zich inzetten voor het Zwerfkattenproject in Mol.

Het Zwerfkattenproject behelst castratie en sterilisatie van zwerfkatten. Maar er was veel nood aan een netwerk dat instaat voor de opvang van de nestjes en de katjes die het op straat niet redden. De zieke of gewonde katjes, de kittens zonder moeder en de zwaar onderkomen katjes, kortom de diertjes waar een asiel niet de nodige tijd en middelen voor heeft.

Dit netwerk heeft zich gebundeld in een organisatie die we de Poezencentrale gedoopt hebben. Vanaf april tot december krijgen we dagelijks oproepen voor kittens (van 1 dag tot enkele weken oud). Deze kittens hebben heel veel zorgen en medische hulp nodig en we komen telkens weer handen, opvanggezinnen en centjes te kort. In de winter krijgen we dagelijks oproepen voor onderkomen katjes die de koude niet meer aankunnen. Nooit een saai moment als je hier vrijwilliger bent!

De werkzaamheden achter de schermen breiden zich echter nog verder uit.

De vrijwilligers doen ook nog dagelijkse voederrondes om de dakloze zwerfkatjes te helpen. Er worden schuilhokjes gemaakt om hen tegen barre weersomstandigheden te beschermen, er worden inzamelacties georganiseerd om extra inkomsten te bekomen en er wordt dagelijks uitgetrokken om hulp te bieden bij noodoproepen.

Wat doen we eigenlijk allemaal?

De Poezencentrale vangt hulpbehoevende jonge zwerfkatjes op in gastgezinnen. We hebben geen centrale locatie zoals een asiel. Wij bieden opvang voor katjes in nood, die nergens anders terecht kunnen en in een asiel niet de zorgen kunnen krijgen die ze nodig hebben. Gezonde volwassen huiskatten of verwilderde zwerfkatten kunnen wij niet opvangen.

Wij zorgen ervoor dat de katjes de nodige medische zorgen krijgen en zullen schuwe katjes zo sociaal mogelijk maken zodat zij geadopteerd kunnen worden.

De katjes die binnen komen zijn vaak erg onderkomen. Ondervoeding, uitdroging, niesziekte, koorts, diarree, ontstoken oogjes, parasietgeïnfesteerd, onstoken oorbuizen, wondjes vol maden, dit is slechts een greep uit de problemen die we moeten aanpakken als de katjes binnenkomen en vaak zijn het meerdere problemen tegelijk. Soms hebben de katjes een operatie nodig en wekenlange nazorg en jammer genoeg moeten we ze soms laten inslapen, alle goede zorgen ten spijt.

De katjes worden altijd ontwormd, ontvlooid en ingeënt voor ze geadopteerd worden en de katjes die oud genoeg zijn worden ook al gesteriliseerd of gecastreerd.

Hier spenderen we elk jaar immense bedragen aan die maar voor een klein deel gedekt worden door de bijdrage die betaald wordt bij adoptie.

Donaties en giften zijn dus heel erg welkom en kunnen gestort worden op:

rekeningnummer BE85 6528 2347 3906

Voor giften vanaf 40€ ontvang je een attest dat je kan indienen bij jouw belastingaangifte waardoor je een vermindering krijgt van 45% op het totaalbedrag van al uw attesten.

Je kan ook lid worden (je ontvangt dan een lidkaart):

 • steunend lid:    15 €
 • beschermend lid:    25 €
 • erelid:    50 €
 • peter- of meterschap voor één van de zitteblijvertjes:   70 €

Voor lidmaatschap vermeld je bij de betaling jouw naam en adres. Voor peter-of meterschap ook nog de naam van het katje vermelden a.u.b. De peter of meter ontvangt dan een certificaat met foto van het katje dat hij of zij extra steun wil geven.

Alle katjes worden ondergebracht bij gastgezinnen en deze gastgezinnen moeten dan ook voorzien worden van materiaal en voeding, zoals :

 • mandjes, dekentjes, handoeken
 • pamperdoeken voor nestjes van de kleintjes en in de benche van zieke of pas geopereerde katjes
 • benchen, metaal en textiel
 • transportbakjes en mandjes
 • voederbakjes (voor de kittens gebruiken we ook vaak cavia- of hamstervoederbakjes omdat deze kleiner en minder diep zijn)
 • kattenbakken en kattenbakvulling
 • droog en blik voer voor kittens, volwassen en senior katten
 • krabpaal en speeltuigjes, speelgoed, radiator hangmatjes
 • KMR , Hill’s of Beaphar kittenmelkpoeder
 • Viyo krachtdrink voor katten
 • warmtelamp, warmtedekentjes, warme kruiken
 • ontwormingsproducten, onvlooiïngsspray, vlooienshampoo
 • ontmettingsmiddel wondje bv Isobetadine, ontsmettingsmiddel voorwerp bv Dettol, javel
 • postzegels

Heb je één van die spullen op overschot of kan je van een leverancier of handelaar wat materiaal gratis krijgen dan kan je daar hier heel veel katjes blij mee maken.

In meerdere winkels kan je onze collectebussen en inzameltonnen vinden waar je al veel kwijt kan en anders neem je gewoon even contact met ons op zodat we kunnen kijken hoe die spulletjes hun weg naar ons toe kunnen vinden.

Wil je helpen?

Wil jij graag een goede thuis bieden aan een van onze katjes, een donatie doen of ons team van vrijwilligers komen versterken? Snuffel even onze site door, je vindt er alle nodige informatie. Laat snel iets van je horen als wij jou kunnen helpen of jij ons!

Poezencentrale telnr. 0475.78.64.45
(voor kittenmeldingen en adoptieaanvragen, adoptieaanvragen tussen 18u en 21u)

Zwerfkattenproject (castratie/sterilisatie) telnr. 014.33.07.35 (milieudienst)
(voor vraag naar sterilisatie/castratie van zwerfkatten)

Zwerfkattenproject (ziek/gewond) telnr. 0475.78.64.45
(voor meldingen van zieke of gewonde zwerfkatten)

facebook

logo-zooplus

Jouw advertentie hier?

Ga naar boven