Wat te doen als je buiten een nestje vindt
Hoe zelf moederloze kittens grootbrengen
Hoe zie ik hoe oud een kitten is?
Waarom kunnen de katjes niet geadopteerd worden als ze buiten moeten leven?
Waarom staat bij sommige katjes dat ze niet geschikt zijn voor bij honden?

Wat te doen als je buiten een nestje vindt

Kijk eerst goed of de moederpoes hen wel echt verlaten heeft. Een moederkat verlaat het nest om zelf eten te zoeken en zal zich verstoppen zolang er 'pottekijkers' in de buurt zijn. Kittens tot 5 weken hebben 5 x meer kans om te overleven als ze bij de moeder kunnen blijven, dus neem hen enkel weg als je zeker bent dat mama niet meer terugkomt of ze in een gevaarlijke situatie verkeren.

Als de kittens rustig bij elkaar liggen en warm aanvoelen heeft moeder het nest waarschijnlijk niet zo lang geleden verlaten. Is zij een paar uur later nog niet terug dan kan men aannemen dat zij niet meer terugkomt en is het nodig het nestje binnen te halen.

Als de kittens veel piepen, niet meer bij elkaar liggen en koud of nat aanvoelen, moeten ze meteen binnengehaald worden, want dan is de kans erg groot dat moederpoes niet meer terug kan of wil komen.

Belangrijk is dat de kittens in dat geval zo snel mogelijk in een goed verwarmd nestje gelegd worden en de juiste voeding krijgen. Geef hen NOOIT gewone melk! Katten zijn lactose-intolerant en verdragen gewone melk niet. Ook poezenmelk van bv. Whiskas is niet goed voor kittens. Enkel specifieke kittenmelk van Beaphar, KMR, Royal Canin of Hill's mag je geven. Als de kittens erg koud aanvoelen , breng dan de lichaamstemperatuur eerst langzaam omhoog voordat je ze eten geeft. Als ze al geruime tijd geen eten meer hebben gehad en ze uitgedroogd lijken mag je hen een beetje water met wat opgeloste suiker geven. Dit vervangt de voeding echter niet dus wacht niet te lang om contact op te nemen met een organisatie die zwerfkittens opvangt (zoals wij) zodat de kittens de juiste zorgen kunnen krijgen.

Zijn de kittens ouder dan 5 weken en zorgt de moederpoes er nog voor? Het allerbeste zou dan zijn dat je moederpoes met kitten binnen kan halen zodat de kittens veilig zijn en kunnen wennen aan het leven in een gezin. Maar als mama niet tam is, zal ze niet binnen willen leven en moeten de kittens alleen binnengehaald worden. Ze hebben dan nog wel speciale zorg nodig, maar die kunnen wij dan wel voldoende bieden.

Wanneer er kittens gezien zijn, neem dan zo snel mogelijk contact op met een organisatie. Deze organisaties kunnen aan de hand van een duidelijke beschrijving de leeftijd van de kittens bepalen. Het is zeer belangrijk dat de kittens niet vóór 5 weken van de moeder weg worden gehaald (tenzij ze in een levensbedreigende situatie terecht komen). Het is ook zeer belangrijk dat de kittens niet te lang na 5 weken in huis genomen worden. Naarmate hun leeftijd vordert, wordt de kans op een succesvolle socialisatie steeds kleiner. Indien er te lang gewacht wordt met de kittens te melden, dalen de mogelijkheden voor opvang.

Naar boven

Hoe zelf moederloze kittens grootbrengen

Pasgeboren kittens hebben heel veel speciale zorg nodig, het is erg moeilijk om een moederpoes te vervangen. Daarom laten we hen liever bij de moeder (als deze nog aanwezig is) of leggen we hen bij een surrogaatmoederpoes (als deze beschikbaar is en hen aanvaardt).

Maar als het niet anders kan, neemt een opvanggezin met ervaring de zorg best over. Zie je je genoodzaakt zelf een nestje groot te brengen, let dan op onderstaande zaken:

Kittens van 0 tot 4 weken moeten in een warm, zacht, tochtvrij nestje liggen waar ze niet uit kunnen rollen. Een zachte knuffel en een tikkende wekker kunnen als vervangmama dienen. De ideale temperatuur is 30°C voor kittens van 1 week oud, 27°C voor kittens van 2 weken, 24°C voor kittens van 3 weken en 21°C voor kittens van 4 weken en ouder.

De kittens zullen nog heel slapen. Zorg dat er weinig lawaai is en laat hen niet te vaak oppakken als ze niet gevoerd moeten worden.

Voederschema:

100 - 200 gram

om de 2 uur

2,5 tot 5 ml met een maximum

van 60 ml. per dag.

200-300 gram

om de 2 à 3 uur

5 tot 12,5 ml met een maximum

van 120 ml. per dag

300-360 gram

om de 3 uur

12,5-15 ml met een maximum

van 120 ml per dag.

360-420 gram

om de 4 uur

15 tot 30 ml met een maximum

van 200 ml. per dag


Dit schema is een leidraad, geen vast gegeven. Het is mogelijk dat de kittens iets meer of iets minder nodig hebben. Als een kitten veel roept tussen de voedingen, geeft het aan dat het iets nodig heeft: het is te warm of te koud of het wil meer eten. Je mag in dat geval meer eten geven, maar let op de buik. Zorg dat deze na de voeding niet te strak staat en let op de ontlasting.

Leg de kittens NIET op hun rug bij het voeren, de pap kan in de longen terecht komen, wat op zijn beurt een dodelijke infectie veroorzaakt. Leg het kitten op zijn buikje op een handdoek en als het moeilijk wil drinken, kan je hem stimuleren door hem te aaien (zoals zijn moeder hem zou likken) over zijn kopje, rugje en achterkant. Na de voeding laat je het kitten boeren, net zoals een baby en masseer je hem met een nat warm doekje over de anus en het buikje om de ontlasting te stimuleren.

Dit is heel erg belangrijk en noodzakelijk. Kittens moeten iedere dag ontlasting hebben en na iedere flesvoeding wat urine kwijt raken.

De ontlasting mag niet te hard en niet te dun zijn. De eerste dagen na de geboorte is de ontlasting erg donker, daarna wordt de ontlasting lichter van kleur. Als ontlasting uit blijft, raadpleeg dan altijd een dierenarts. Mogelijk treedt anders een verstopping op die moeilijk weer oplost. Dit geldt ook voor te dunne ontlasting: ook dat mag niet, want dan verliezen ze te veel vocht.

Vanaf 4 weken kunnen de kittens vaak zelf uit een bakje drinken en kan men beginnen met geplette natte kittenbrokjes af te wisselen met melkvoeding. Na elke voeding kan je de kittens dan al op een kattenbak zetten zodat ze de bedoeling gaan snappen.

Kittens vanaf 4 weken moeten ook altijd een bakje vers water hebben. Harde kittenbrokjes mogen ze een weekje of 2 weekjes later gaan proberen. Vanaf 6 weken hoeven ze geen kittenmelk meer te krijgen.

Naar boven

Hoe zie ik hoe oud een kitten is?

De oogjes van kittens gaan open tussen de 10 en de 14 dagen. De navelstreng valt eraf rond de 5de dag. Een kitten weegt bij geboorte ongeveer 100 gram en komt ongeveer 100 gram per week aan. Rond de tweede week komen de tandjes erdoor. De oortjes gaan rechtop staan vanaf de derde week. Een kitten wordt geboren met blauwe oogjes, deze beginnen te verkleuren tussen de 4 en de 5 weken.

Waarom kunnen de katjes niet geadopteerd worden als ze buiten moeten leven?

Katten hebben van nature een goede isolatie tegen de koude, maar het zijn geen ijsberen. Onze zwerfkatten zijn geen afstammelingen van de Europese wilde kat, die het in ons klimaat prima redt, maar van de Afrikaanse kat.
Deze werd eeuwen geleden ingevoerd omdat ze wel tam te maken was, in tegenstelling tot de Europese wilde kat, maar deze kat heeft het veel moeilijker in ons klimaat en vind niet voldoende eten als ze niet bij mensen (rechtstreeks of onrechtstreeks) terecht kan hiervoor.

Als u zich afvraagt hoe het dan komt dat zwerfkatten wel buiten lijken te kunnen leven, kunnen wij u het volgende meedelen: een zwerfkat leeft gemiddeld 6 jaar, een huiskat leeft gemiddeld makkerlijk 13 jaar.
Dankzij het feit dat een kat meerdere nesten per jaar kan hebben van gemiddeld 4 kittens, blijft de populatie dus groeien maar het merendeel van de kittens haalt het eerste jaar niet en sterft geen fijne dood...

Een huiskat zal dan ook altijd een droge warme slaapplaats zoeken waar zij zich veilig voelt van gevaar, desnoods bij de buren.

Bij vrieskou kan een kat meerdere uren buiten verblijven, zolang ze in beweging is, maar wanneer zij rust moet ze een kleine ruimte vinden die voldoende geïsoleerd en tochtvrij is. Ze moet die ruimte met haar lichaamstemperatuur warmhouden zolang ze slaapt, vandaar dat katten graag in kleine ruimtes kruipen, een doos of onder een deken of tussen een paar botten hooi of stro. Een onverwarmde garage met een dekentje om op te liggen zal dus niet genoeg bescherming bieden, een klein kattenlijfje kan niet een hele garage warmstoken.

Iemand die zijn kat geen warme slaapplaats biedt, heeft zijn buren een kat cadeau gedaan, want de kat zal zoeken tot zij vindt wat ze nodig heeft om te overleven. De buren zijn daar niet altijd blij mee en jammer genoeg willen zij daar als wel eens iets aan gaan doen...

Als u zich afvraagt hoe het dan komt dat zwerfkatten wel buiten kunnen leven, kunnen wij u het volgende meedelen: een zwerfkat leeft gemiddeld 6 jaar, een huiskat leeft gemiddeld makkerlijk 13 jaar.

Naar boven

Waarom staat bij sommige katjes dat ze niet geschikt zijn voor bij honden?

Wat de kittens betreft: niet alle kittens worden opgevangen bij opvanggezinnen met een hond. Bijgevolg kunnen ze daar niet leren leven met een hond. Kittens zouden dat nog wel kunnen leren als de hond van zijn nieuwe thuis katten gewoon is èn er niet te enthousiast op reageert. Voor een kitten is weggaan bij zijn nestgenootjes en wennen aan een nieuwe thuis vaak al stresserend genoeg. Als er dan nog een voor hem natuurlijke vijand rondloopt die veel lawaai maakt en voor aanval interpreteerbare speelbewegingen maakt, kan dat wel eens teveel worden voor zo'n kleintje. We nemen dat risico dan ook liever niet.

Van de oudere katjes weten we vaak niet of ze ooit al met een hond geleefd hebben en kunnen we dat moeilijk uittesten, tenzij ze bij een opvanggezin geplaatst kunnen worden dat zelf een hond heeft. Gelukkig heeft niet elk opvanggezin een hond, want dan zaten de katjes met een grote angst voor honden met een probleem.

Dat een katje een hond niet kent wil niet persé zeggen dat ze dat niet zou kunnen leren, maar dat is moeilijk te voorspellen en het kan heel erg mis gaan. Zelfs een hond die katten gewend is, kan door een angstige kat die wegrent en prooigedrag vertoont getriggerd worden om in de aanval te gaan met alle nare gevolgen vandien. Daarom zijn we hier heel voorzichtig in en we hopen dat u hiervoor begrip kan hebben.

Naar boven

facebook

logo-zooplus

Jouw advertentie hier?

Ga naar boven