Ada en Dali130 december:Ada en Dali zijn twee zorgenkatjes die al een hele tijd bij hun opvangmama verblijven omdat ze beide de tandaandoening F.O.R.L. hebben.

Ada en Dali2

Ze hebben al een hele weg in behandelingen voor hun tandjes achter de rug maar deze sloeg helaas niet aan bij hen. Er was dan ook geen andere mogelijkheid meer dan bij beide katjes alle tandjes op de hoektanden na te trekken.

Natuurlijk is dit specialisten werk en zijn deze operaties niet goedkoop en we zitten vooor beide katjes ondertussen al aan 750 euro.

Wie graag Dali en Ada wil steunen, kan een (heel welgekomen!) vrije gift doen op ons rekeningnummer BE85 6528 2347 3906. Giften vanaf 40 euro krijgen een fiscaal attest.

Wat is F.O.R.L (Feline Odontoclastische Resorptieve Laesies)?

Het is een aandoening waar het tandglazuur aangetast wordt door bepaalde cellen waardoor er gaatjes in de tanden en kiezen ontstaan. De gaatjes kunnen ook in de wortels ontstaan en soms lossen de wortels zelfs helemaal op. Het is een progressieve aandoening, dat wil zeggen dat meestal meerdere tanden worden aangetast.
F.O.R.L. gaat vaak gepaard met tandvleesontstekingen en permanente schade aan het tandvleesweefsel.
Deze ontstekingen zijn erg pijnlijk en het tandvlees is dan zichtbaar rood en gezwollen en bloedt makkelijk.

Helaas is de oorzaak van F.O.R.L. nog niet helemaal duidelijk en vaak is de aandoening genetisch bepaald.

Symptomen die op F.O.R.L. kunnen duiden zijn:
• Slechte eetlust of moeizaam eten
• Kwijlen, overmatig speeksel
• Onaangename geur uit de bek
• Lusteloosheid en vermageren
• Geen koud water willen drinken

.
Het is voor baasjes niet altijd makkelijk te herkennen dus het is zeker aan te raden om met je katje jaarlijks langs te gaan bij jouw dierenarts voor een volledige gezondheidscontrole!

facebook

logo-zooplus

Jouw advertentie hier?

Ga naar boven